fbpx

Jeg tror, at de fleste danskere har et eller andet forhold til egetræer. Det er ligesom om, at det er et kongetræ: træet over alle træer.

Sådan har jeg det i hvert fald selv. Jeg kan virkelig blive fascineret, når jeg på en vandretur pludselig kommer forbi et kæmpestort egetræ, der strækker sine krogede grene langt ud til siderne og op i himlen. Barken er dybt furet, og får det til at fremstå gammelt og vis.

gammelt egetræ

Jeg tror fascinationen ikke kun ligger i træernes størrelse og udseende, men også i vores DNA på en eller anden måde. Vores forfædres liv har i så høj grad har været spundet tæt sammen med egetræer.

I stenalderen vandrede menneskerne op fra syd, da de fulgte renernes vandring mod nord. Disse forfædre gik på jagt i de tætte, mørke urskove af eg, elm og ask. Da vi begyndte at dyrke jorden, blev egetræ brugt til dyrefoder, hegn, møbler, huse og kongehaller.

Mægtige egetræer blev udhulet til stammebåde. Og siden blev Danmark for alvor en søfartsnation, og der brugte vi egetræer til vikingeskibe, krigsskibe og handelsflåde.

Til de store skibe skulle der bruges planker fra op mod 2.000 egetræer. Det stærke og holdbare træ gjorde, at vi kunne udforske, handle og plyndre fra Grønland i nord, Rusland i øst og Amerika i vest.

Selvom egetræerne var så betydningsfulde for danskerne, blev der ikke plantet nye træer. Der blev fældet og fældet samtidig med, at husdyrene græssede i skovene, og spiste alle de små skud, der spirede frem. I starten af 1800-tallet var der stort set ingen skov tilbage i hele Danmark. Så da vi mistede kongerigets flåde til englænderne, var der på ingen måde 90.000 tusinde gamle egetræer til at erstatte tabet.

Den store hugst betyder, at vi ikke har særlig mange rigtig gamle træer i Danmark, men i Jægerpris står der 3 imponerende gamle egetræer, som virkelig er et besøg værd.

Kongeegen

Kongeegen er Danmarks ældste træ og anslås at være mellem 1.400 – 1.900 år gammelt.

Det vil sige, at det var et ungt træ i Jernalderen; hvor det kan have oplevet at jernsværd slog gnister, når høvdinge ledte drabelige slag om landområder.

Det var et flot, stort træ, da danerne gradvist blev kristne i vikingetiden.

Det var begyndt at skrante, da adelen havde sin storhedstid i 1600-tallet. Omkredsen har da været over 14 meter, men den var begyndt at mørne indvendigt.

Nogle hunderede år senere var det indvendige af stammen mørnet så meget, at det efter sigende var muligt for Frederik d. 7. og Grevinde Danner at søge ly for et voldsomt tordenvejr inde i det store, hule træ – til HEST! Det er muligvis fra denne episode, at egen har fået sit navn: Kongeegen.

Kongeegen

Det har været Kongeegens held, at det slog rødder netop på det spot, hvor det står i dag. For 2.000 år siden var området en stor, fugtig eng, hvilket gjorde området sumpet og ufremkommeligt. Det har reddet det fra at blive til brænde, møbler eller skibstømmer.

Jeg blev rørt og ydmyg, da vi besøgte træet. Tænk det har levet så længe! Det sætter ens eget liv og også tiden i perspektiv.

Storkeegen og snoegen

Der er to andre egetræer i skoven, som også er et besøg værd. Disse to er dog ikke længere i live, men deres imponerende stammer gør dem fortsat et besøg værd.

Det ene træ er Storkeegen, som er vurderet til at være omkring 800 år gammelt.

Efter at Danmark led flere nederlag i starten af 1800-tallet, så blomstrede nationalfølelsen. Kunstnernes yndede motiver blev danske landskaber med fx gravhøje og gamle træer. Guldaldermaleren P. C. Skovgaard kom til Jægerspris skov og malede dette gamle egetræ, som på det tidspunkt havde en storkerede i den vældige krone. Det er formentlig herfra at egen fik sit navn: Storkeegen.

Storkeegen

Det andet træ er snoegen. Snoegen er lidt yngre end de andre – ”blot” alder 600 – 700 år.

Den stub, som i dag står tilbage, snor sig meget karakteristisk.

Og det er ikke nogen lille stub! Den har en omkreds på over 8 meter.

En god, lang gåtur

De tre egetræer står alle i Nordskoven i Jægerspris. Der er ikke parkeringspladser lige i nærheden, så man skal – heldigvis – ud på en god lang gåtur.

Vi parkerede ved skovkirken og gik en tur på omring 10 km, hvor vi kom forbi alle 3 egetræer.

Et besøg værd er også Frederik VII’s jagtpavillon.

Der er også et rigt dyre og planteliv. Fx er Bredvig mose noget når det tætteste vi i Danmark kommer på urskov. Desværre må man ikke gå på opdagelse i urskoven, da det er privat skov, og man derfor ikke må gå udenfor stierne.

Find vej til Kongeegen i Jægerspris Nordskov

Vi parkerede som sagt ved Skovkirken, som ligger på Skovkirkevej 2, 3630 Jægerspris.

Vi kunne nemt finde vej ved hjælp af folderen over skoven, som du kan downloade via dette link:

Download folder over Nordskoven

Vil du hellere benytte en rute i Outdoor Active App´en, så er der en person, som har lagt en 17 km rute ind.

Rute til Kongeegen i Outdoor Active App´en

Jægerspris slot

På vej tilbage fra vandreturen passerede vi i bilen Jægerspris slot. Vi havde kun kort tid til at kigge, men det ligner også, at det er et besøg værd – både slottet, caféen, museet og parken. Der skulle efter sigende være meget flot i foråret, når rododendronerne blomster.

Det må blive en anden gang.

Leave a Reply