fbpx

Da COP26 sluttede blev jeg ramt af en følelse af håbløshed. Jo, der blev da lagt en plan for at reducere brugen af fossile brændstoffer, hvilket er et vigtigt skridt, men er det nok til at holde temperaturstigningerne nede på 1,5 grader? Jeg er ikke overbevist.

Det betyder, at jeg reelt frygter at der kommer klimaforandringer, der radikalt ændrer den verden jeg selv og mine børn lever i.

Følelsen af afmagt og håbløshed gør mig ikke godt. Det suger livsmodet ud af mig.

Fra passivt håb til aktiv handling

Jeg er ikke typen, som passivt ser til og bare håber, at verdens ledere næste gang kollektiv tager de beslutninger, der skal til, eller at kloge folk opfinder teknologiske løsninger, der redder verden.

Et er, at jeg ikke tror på, at et passivt håb er tilstrækkeligt ift. klimaforandringerne. Her er jeg helt på linje med Bob Geldof, som kom med denne opsang:

To er, at når jeg aktivt handler, så reduceres min følelse af afmagt og håbløshed.

Så jeg forsøger på forskellig vis at bidrage til at redde kloden.

Du kan gøre det samme.

Hver af os helt almindelige danskere kan sagtens reducere vores CO2 aftryk.

Jeg har fundet inspiration til ændringer i min hverdag hos Danmarks Naturfredningsforening, som har lavet en guide til, hvordan man kan have en mere klimaklog hverdag.

Den er nem at gå til og sætter fokus på det, som rykker mest.

Havet består af dråber

Men gør det så en forskel, at du og jeg lever og handler mere klimaklogt, når der er 1,4 milliard kinesere og 1,38 milliard indere nyder godt at landenes økonomiske opsving og begynder deres forbrugseventyr?

Det tror jeg på. For som Mickey Gjerris skriver i bogen Upraktisk håndbog i lysegrønt håb:

En overset mulighed for bæredygtig udvikling

Som så mange andre spiser jeg nu mere plantebaseret og køber mere lokalt og i genbrugen. Det et dog først for nylig, at jeg fik øjnene op for en handling, som kan have rigtig stor effekt for den grønne omstilling:

Bæredygtige investeringer

Jeg ser ikke mig selv som formuende, men faktum er, at jeg har en pension i mit pensionsselskab, en ratepension i banken og jeg er i gang med at spare op til noget så ”spændende” som et nyt tag.

Pensionsselskabet investerer med tanke på klimaet, men ratepensionen og opsparingen kan jeg placere smartere, så både den grønne omstilling, mit håb og mine penge vokser.

Jeg har læst lidt om, hvordan jeg kommer i gang med bæredygtige investereringer i en bog om emnet og i nogle avisartikler af Zetland.

Men jeg synes, at det er svært.

Hvad er de første skridt? Hvor køber jeg min første investering?

Og hvordan undgår jeg greenwashing?

Jeg kan godt bruge at blive taget lidt i hånden.

Og så mødte jeg heldigvis Naja.

Kvinde, invester dine penge i en bedre verden

Naja Habermann kender jeg gennem flere år fra Stevns Klint Verdensarv, idet hun var sitemanager. Nu er hun sprunget ud som selvstændig, hvor hun hjælper andre i gang med at investere bæredygtigt.

Jeg kender Naja som et fagligt dygtigt, engageret, sjovt og rart menneske.

Så da vi sås, fik jeg den tanke: Det er lige sådan en som Naja, som jeg ville være glad for tog mig i hånden og fik mig i gang med bæredygtige investeringer.

Den næste tanke: Vi laver da et kursus sammen. For jeg er da næppe den eneste klimatosse, som ønsker sig at komme trygt i gang.

Og den var hun heldigvis med på.

Så i marts 2022 udbyder vi et introduktionskursus i bæredygtige investeringer. Det er kun for kvinder og får et strejf af bæredygtig wellness i form af lækre rammer og forplejning.

Naja står for al undervisning, mens mine opgave på dagen bliver at hygge om jer, sørge for ild i pejsen samt tage jer på en dejlig walk ´n´ talk til Stevns Klint.

 

Leave a Reply