fbpx

Foto: Tage Klee

 

For 15 år siden, da min mand og jeg var klar til at rykke ud af København og få villa, vovse og vildbasser, hev vi Krak-kortet frem for at finde inspiration til, hvor vi skulle flytte hen.

At bo omgivet af natur var vores helt centrale ønske, så vi kiggede efter:

 • Hav/sø
 • Skov
 • Grønne områder

Og det skulle heller ikke være alt for langt fra København, hvor vores familier boede.

Før vores husjagt havde jeg aldrig sat mine ben på Stevns. Jeg vidste i virkeligheden nok ikke engang helt, hvor det lå.

Men da jeg første gang gik rundt i Strøby Egede var jeg ikke i tvivl. Her ville jeg bo! Her var dejlige badestrande, skov, park, å, enge,… meget mere natur end jeg havde turde håbe på. Og så kun 45 -60 minutter fra København.

Og vi har aldrig fortrudt en eneste gang. Vi stortrives her på Stevns og finder stadig nye perler, når vi bevæger os rundt på egnen og vi møder flere og flere skønne Stevnsboere, som tilbyder spændende oplevelser eller produkter.

Nu vil jeg give dig mine bedste tips til en ferie på Stevns – både for voksne og børnefamilier.

Stevns Klint

Året rundt byder Stevns Klint på en unik oplevelse.
Det ovenstående billede er taget en tidlig vintermorgen, hvor jeg hev familien ud af de varme dyner for at se solen stå op over Østersøen samt nyde hvordan strålerne farver klinten gylden.
Der var varm kakao på kanden, lammeskind & tæpper og så var der ….heeeeelt stille!
En magisk morgen, der kalder på en gentagelse.

Men Stevns Klint er ikke blot fascinerende og dramatisk at se på, den har i lige så spændende historie. Faktisk er Stevns Klint på UNESCO´s Verdensarvsliste. Det betyder, at stedet har universel menneskelig værdi!
Årsagen er, at klinten indeholder rester af den asteroide, som forårsagede en kæmpe katastrofe for 66 millioner år siden.
En dramatisk episode, som jeg altid fortæller så levende om, at det nærmest løber deltagerne koldt ned af ryggen.

Stevns Klint Trampesti

Mange besøgende ved Stevns Klint besøger kun det stykke af klinten, der er ved Højerup.
Big mistake – hvis du spørger mig.
Jeg anbefaler på det kraftigste at gå en tur på Stevns Klint trampesti. Den er alt i alt omkring 25 km, men I kan jo gå så langt, som I gider.
Har du børn med, vil jeg dog lige opfordre til, at du holder et vågent øje med dem, så de ikke kommer for tæt på kanten. Der kan være op til 41 meter ned.

Se på stjerner

Mange steder er der så lys-forurenet i Danmark, at du ikke sådan rigtig kan opleve stjernehimlen.
På Stevns er du mange steder så langt ude på bøh-landet, at der er bælgravende mørkt om natten.
Så mørkt, at flere jeg kender, må bruge en lygte, når de skal ud med skraldet.
Det giver dig en unik mulighed for at se stjernehimlen – og endda Mælkevejen – hvis du går en tur i mørket.
Jeg anbefaler, at du tager til Stevns Klint en stjerneklar nat – enten ved Højerup eller Mandehoved.
Og så sidder du bare der.
Ikke så meget andet.

Mød lokale ildsjæle

Børnefamilier

Er i en børnefamilie på tur, vil jeg anbefale:

 • Omvisning på Gjorslev Slot med Charlotte Blay, som selv har boet på slottet og derfor kender alle dets kringelkroge og uhyggelige og sjove historier.
 • Besøg Stevns Folklore Museum, hvor Aleksandra har som mission, at vi ikke må glemme alle vores ældgamle folkehistorier og derfor har hun og de øvrige ildsjæle indsamlet de gamle sagn om Klintekongen, elverpiger, mm. og formidlet dem i børnehøjde med hemmelige nøgler og koder, der skal løses.
 • Jeg ville spise hos Jens, som har Mad & Ro ved Stevns Fyr, for her kan børnene slå sig løs på den store græsplæne med forskellige spil, som står til rådighed. Maden er virkelig god – og der er rigeligt af den, så oparbejd gerne en god appetit inden i kommer.
 • Bo på Dambækgård, som er en bæredygtig bondegård, som drives af Kirstine og hendes mand. Få mudder på tøjet, mød dyrene Balder, Julius Cæsar og mange, mange flere og hyg jer laaaangt ude på landet med de sødeste værter.
 • Rødvig Ferieby har Mette og Claus som værter, og  de tænder op i bålet til snobrødsbagning, hænger tønden op til fastelavn og tænder op i Vildmarksbadet, hvor i sidder lunt og godt med udsigten ud over markerne.

Voksne

Er i voksne afsted, som kan lide frisk luft, kultur og god mad, vil jeg anbefale:

 • Sving køllerne på Kirstens smukke golfbane i Vallø og nyd en god frokost bagefter i deres hyggelige restaurant
 • I gå afstand fra golfbanen kan du besøge kunsterne Vibeke, Birgit og John og se deres keramik, malerier og tekstiler i galleri Kratgården. Lige ved siden af kan du bestige den højeste punkt på Stevns, Ranes Banke.
 • Som kærestepar ville jeg bo og spise hos Kathrine og Jonas på Rødvig Kro og Badehotel. Stemningen på stedet er virkelig hyggelig og de bruger virkelig mange lokale, økologiske råvarer, som de tryller frem til vidunderlige retter. Stedet er to gange blevet kåret til Danmarks Bedste Badehotel.
Rødvig Kro og Badehotel

Leave a Reply