fbpx

Sommeren 2021 har vi prøvet forskellige …. skal vi sige…unikke overnatningssteder, som måske ikke bød på skønhedssøvn, men ihvertfald på en helt særlig oplevelse.
Vi forsøger at leve mere bæredygtigt i vores familie, og derfor gav vi hinanden oplevelsesgaver til jul fremfor ting.

Sove i Kalkgrube

Okay, jeg fik sgu lidt noya, da min mand og jeg skulle til at sove under jorden i Daugbjerg Kalkgruber, som ligger i Midtjylland.

Daugbjerg Kalkgrube er Skandinaviens ældste kalkmine. Den er formentlig ca. 1.500 år gammel.

Vi fik en varm velkomst af Anita, som åbnede op for gruberne og udstyrede os med sengetøj. Og så kunne vi ellers udforske gruberne helt for os selv, for efter lukketid er der kun åbent for de 2 personer, som skal sove i gruben om natten.

Vi gik gennem en gammel indgangsportal og kom ned i små og snirklede minegange, som er hugget ud over mange, mange år. Gangene er talrige – man mener, der er op til 30 km minegange. De har da også været brugt som gemmested – blandt andet for Jens Langkniv, som man kan læse mere om på stedet.

Da vi havde oplevet en form for hedebølge i dagene op til, var det virkelig dejligt køligt at kommer ned i minegangene. Der er ca. 8-10 grader året rundt. Og meget, meget fugtigt.

Efter at have spist ved bålstedet udenfor i den stille skov, fik vi redt op og tændt en masser stearinlys. Så puttede vi godt nede under dynerne og blev så ramt af, hvor stille der er. Der er ikke en eneste lyd i de dybe gange.

 

Så begyndte jeg at tænke på, om gangene kunne falde sammen. Men beroligede så mig selv med, at så var stedet jo nok blevet lukket eller sikret bedre.
Så tænkte jeg på om der var ilt nok. Og måtte så berolige mig med, at så havde de jo nok stoppet med at udbyde overnatninger, hvis folk omkom.
Da jeg så faldt i søvn, drømte jeg om en Gollum-agtig puddelhund, som løb hvileløst rundt i gangene
Måske er der en grund til at ingen booker det for to nætter
Det blev ikke verdens bedste nattesøvn, men det var en superfed oplevelse, som jeg vil anbefale trods noya

Sove med grise

Vores julegave til vores yngste datter på 12 var at sove med grise.

Jesper, som ejer Gelstrupgård, modtog os med kæmpe smil og et håndtryk, som kun en mand der bruger næverne i sit daglige arbejde, kan give en.

Vi fik en rundtur på marken, hvor han fortalte om gården og grisene og vi fik lov til at holde en 4 dage gammel grissebasse. Vi fik en spand foder, så vi selv i løbet af aftenen kunne fornøje os med at fodre de små.

Shelteret lå op til marken med frilandsgrise. Hegnet tillod de små grise at komme ned til shelteret og øffe rundt, men ikke søerne. De lå nu også mest bare i det store mudderhul og nød køligheden.

Jesper har i år fået hævet shelteret mere over jorden, for sidste år oplevede flere gæster, at de små grise havde hapset deres sko om natten, og så skulle de ellers ud og finde dem i diverse mudderhuller 🙂

Det var en stor fornøjelse for både mig, min mand og pigerne at opleve et landbrug med dyrevelfærd for øje og komme i så tæt kontakt med dyrene.

Overnatning i 4-personers shelter, fortællinger og adgang til køkken, toilet og bad fik vi for bare 500 kr. Alle pengene værd for den rigtig gode oplevelse!