fbpx

Lige så snart du fortæller nogen, at du vil vandre på Caminoen i Spanien, er du i risiko for at møde ”Camino-politiet”. 

”Camino-politiet” består af mennesker, som har en række uskrevne love om, hvordan man vandrer Caminoen på den rigtige måde, og som har et udtalt behov for kommentere, om du gør det rigtigt eller forkert. 

Camino-love

I forbindelse med min Camino-vandring har jeg mødt følgende ”love”:

 • ”Din rygsæk må max veje 10 % af din kropsvægt”
 • ”Ægte pilgrimme sover på herbergerne”
 • ” Du skal gå mindst 20-30 km om dagen”

Er du ny indenfor vandring, kan du forledes til at tro, at du skal følge disse love. Jeg anbefaler, at du lader dig inspirere – ikke diktere.
Det kan være nemmere sagt end gjort, men hvis du har gjort dig indledende overvejelser om din vandretur, er du bedre rustet til at møde Camino-politiet med en vis portion forbehold for deres love, så du vandrer Caminoen på den måde, som er rigtig for dig.

Hvorfor vil du gerne vandre Caminoen?

Start med at gøre dig nogle overvejelser om, hvorfor du ønsker at vandre Caminoen. Følgende spørgsmål kan hjælpe med at kredse årsagen ind. 

Ønsker du at vandre Caminoen for:

 • Natur- og kulturoplevelserne?
 • Religiøse oplevelser?
 • Fysiske effekter, såsom bedre form, vægttab, bedre helbred, o.lign.?
 • Socialt samvær med dine nærmeste, rejsefæller og øvrige pilgrimme?
 • Mentale årsager, såsom ro i hovedet, selvtillid ved at have gennemført en udfordring, o.lign.
 • Eksistentielle årsager, såsom refleksion over livet, identitet, håndtering af livskrise, o.lign. ?
 • Noget helt sjette?

Når du har fundet ud af, hvad der er de primære årsager for dig, så hav det som pejlemærke for dine beslutninger for din vandretur. 

Jeg var syg af stress, da jeg besluttede mig for at vandre på Caminoen. Jeg ville vandre for at:

 • Restituere fra stress
 • Få et pusterum fra alle de krav, der var til mig som sygemeldt, mor, hus- og hundeejer
 • Få tid og ro til at gøre det jeg havde lyst og behov for
 • Tænke over livet

Det mentale og eksistentielle var altså det vigtigste for mig – hvilket indebar, at jeg bevidst valgte af være ligeglad med, hvor langt jeg gik. Nogle dage gik jeg 10 -15 km, andre 20-25 km og en enkelt dag lå jeg i sengen hele dagen og læste og slappede af. Havde jeg fulgt Camino-politiet og gået mindst 20-30 km om dagen, så ville jeg formentlig være kommet hjem mere syg af stress ved at have presset mig mere end min krop og psyke havde brug for.  

Elsker du at presse dig selv og gå langt, kan du ligesåvel blive kritiseret for at gå Caminoen for hurtigt – fx af dem som går den af religiøse eller eksistentielle årsager. Det er ikke nemt at gøre det ”rigtige”. 

Hvad har du behov for ?

Når du hører reglen om, at ”Din rygsæk må max veje 10 % af din kropsvægt”, så brug den som en reminder om, at du kan klare dig med ganske lidt, men tag det med, som er nødvendigt i forhold til dit mål med rejsen samt dine øvrige ønsker og behov. Jeg har set pilgrimme medbringe alt fra 2 – 20 kg. Behovene er altså meget individuelle. 

Jeg gik med 12 kg. Jeg vidste, at som stresset var det vigtigt, at jeg forblev tør, varm, udhvilet og mæt, og derfor havde jeg mere tøj, grej og snacks med end de fleste. Desuden valgte jeg at medbringe et par bøger, der skulle hjælpe mig til at tænke nogle ting igennem samt notesbog til at nedskrive mine tanker. 

I forhold til overnatning, så er herbergerne en god løsning, hvis du elsker primitiv, billig overnatning på sovesale. Herbergerne er også gode steder at komme i snak med andre pilgrimme. Har du derimod brug for privatliv og en god nats søvn, så tøv da ikke med at booke dig ind på de mange hoteller, som ligger på Caminoen, selvom du risikerer kommentarer fra ”Camino-politiet” om, at “ægte pilgrimme sover ikke på hotel”. 

Sovesal eller eneværelse – hvad har du brug for?

Jeg ville ikke være kommet afsted i det hele taget, hvis jeg kun skulle have sovet på herberger, for så ville jeg have været alt for bekymret for min nattesøvn – og med god grund. De nætter jeg sov på herberg, blev min nattesøvn indimellem forstyrret af de andre pilgrimme eller af kulden (Nogle herberger var uopvarmede og i april måned kunne det være ret koldt om natten). Så jeg vekslede mellem herberg og hotel – alt efter den mentale dagsform. 
  
Gå DIN vej

Gå Caminoen på den måde, som er rigtig for dig. Og hav så en fantastisk tur –  eller som man siger på spansk:  ”Buen Camino”

Vandrekursus klæder dig på til at vandre på egen hånd

 

Leave a Reply