fbpx

For 50 år siden kom de fleste hjem fra arbejde trætte i kroppen, men friske i hovedet.

Nu er det lige omvendt. De fleste job kræver, at man vurderer, analyserer, planlægger og udvikler, så vi kommer hjem trætte i hovedet, men friske i kroppen.

Måske mærker du trætheden allerede om eftermiddagen, hvor koncentrationen svigter og du spilder tiden med overspringshandlinger?

Det er ikke så mærkeligt, for hjernen er slet ikke skabt til at arbejde koncentreret en hel arbejdsdag i streg.

Hjernen har brug for pauser – og her kan en bette potteplante gøre en positiv forskel for din koncentrationsevne.

Fokuseret og spontan opmærksomhed

Når du skal skrive en rapport, udvikle nye projekter eller lære at betjene en ny maskine, har du brug for, at din opmærksomhed er målrettet og fokuseret på opgaven. Det kræver en hel del tankevirksomhed og den sidst udviklede del af hjernen – storhjernen – arbejder på højtryk for at sortere al unødig information væk, så du kan koncentrere dig om den enkelte opgave.

At kunne fokusere vores opmærksomhed har bragt os langt som race. Men som enkeltindivid betyder det nogen gange, at vi aldrig kommer så langt som til toilettet eller køleskabet, fordi hjernen putter “tissetrang” og “sult” i kategorien “Unødig information”, mens vi arbejder fokuseret på en opgave.

Kender du det?

Det er dog hårdt for din hjerne at arbejde fokuseret og målrettet samt undertrykke de “unødige” informationer.

Din hjerne bliver træt.

Det er her du oplever, at du ikke længere kan koncentrere dig. Du kan fx opleve, at du læser den samme sætning igen og igen uden at den bundfælder sig, eller du sidder med mobilen i hånden og har glemt, hvem du ville ringe til.

Fremfor at forsøge at tvinge hjernen tilbage i fokuseret tilstand – fx med kaffe – er det langt mere hensigtsmæssigt, at du giver hjernen en reel pause, hvor den ikke skal præstere noget eller forholde sig til noget. Hvor den kan tænke på alting og ingenting.

Korte pauser på 5 -10 minutter kan være tilstrækkeligt til at din hjerne er klar til at fokusere igen.

 

Genskab din koncentration med natur

Den bedste måde at restituere din hjerne på er ved at være i et miljø, hvor din hjerne kan slå over i at være 100 % spontan opmærksom. Det kan din hjerne allerbedst i naturen.

Naturen kræver ikke noget af dig og den er nem at afkode for din hjerne. Naturen er nemlig menneskets naturlige miljø, og de sanseindtryk du får i naturen, bearbejdes i den primitive del af hjernen. Derved kan din storhjerne holde fri.

Varieret og tryg natur er det bedste miljø at restituere din hjerne i, og jo længere tid du opholder dig i naturen, jo bedre.

Det er dog de færreste forundt at gå lange ture i fabelagtig natur til dagligt, og der viser forskningen heldigvis, at mindre kan gøre det. Selv potteplanter eller en grøn udsigt fra vinduet kan give din hjerne den pause, den har brug for.

Giv naturen din spontane opmærksomhed 

Mange af os har naturen tæt på – den største hindring for mange af os er nok snarere, at der er kamp om vores opmærksomhed. Og mange gange fristes vi til at vælge noget, som kræver vores fokuserede opmærksomhed – igen!

  • Når jeg venter på bussen, kan jeg vælge mellem at se ud over vandet i Køge Bugt … eller fokusere min opmærkhed på min smartphone
  • Når jeg går tur med min veninde, kan jeg vælge at sanse alle forårstegnene i naturen …. eller fokusere min opmærkhed på en historie, hun fortæller mig
  • Når jeg slapper af i sofaen efter arbejde, kan jeg vælge at se ud på fuglene på foderbrættet … eller fokusere min opmærksomhed på gæsterne i Go´aften Danmark
  • Når jeg holder kaffepause, kan jeg vælge at se ud på skyerne på himlen … eller fokusere min opmærksomhed på de seneste nyheder i afdelingen
  • Når jeg løber en tur, kan jeg vælge at lytte til fuglene, der synger … eller fokusere min opmærksomhed på en podcast

Vælger du den aktivitet, der lader din hjerne få en pause, eller vælger du den aktivitet, der kræver din fokuserede opmærksomhed?

Tidligere har jeg ikke været særlig god til at give min hjerne fri – og det har været en blandt mange årsager til, at jeg fik stress.

5 forslag til hjerne-pauser

  • Skærmfri rejsetid
  • Kig på fugle
  • Gå tur – bare for at gå tur
  • Nus dine kæledyr
  • Vand og nip dine potteplanter

Kvinde, der går langsomt i livets hastighed

Leave a Reply