fbpx

Hvilken vandresko eller vandrestøvle skal man købe?

Jeg vil gerne dele med jer, hvad jeg lægger vægt på, når jeg vælger sko og støvler til vandring.

Jeg er ikke sko-ekspert, så dette er blot mine betragtninger baseret på mange års erfaringer.

Valget af fodtøj afhænger af tur

Hvor ville det være rart, om der var en vandresko, som dækker alle behov til alle tider. Men det er der desværre ingen sko, der gør – i min optik.

Jeg vælger sko efter turens rammer:

  • Hvor lang er turen og hvilket terræn
  • Hvor mange kilo har jeg i rygsækken
  • Vejrudsigten

Trailsko til de lette ture i tørt vejr

Når jeg går ture om sommeren i tørt, let terræn, så falder valget på trailsko. Deres lave vægt giver mig en følelse af lethed og frihed. Sålen er fleksibel, hvilket giver mig en god kontakt med underlaget. Ligeledes er sålen nubret, som giver mig et godt greb.

Jeg valgte denne sko, da jeg vandrede på Kyststien på Bornholm med let oppakning en sensommer, hvor vejrudsigten meldte om 25-30 grader og tørvejr. Det er også min foretrukne sko til vandreturene langs Stevns Klint – når det er tørvejr! Er græsset fugtigt eller vådt, falder valget på en vandtæt vandresko.

Vandresko til de lette ture i fugtigt vejr og vådt underlag

Mine vandresko er stivere og tungere end mine trailsko, hvilket jeg anser som en ulempe. Men de er til gengæld vandtætte, fordi de har en Goretex membran.

Jeg vil helst undgå våde fødder og strømper. Dels fordi det bare er rarere og varmere med tørre fødder, men også fordi jeg oplever, at jeg i højere grad får vabler, hvis sko og strømper er våde.
På mine daglige morgenture med hunden har jeg som regel vandresko på, fordi græsset er vådt i parken.
På flerdages ture i Danmark er dette som regel første valg, da de holder mine fødder tørre og de stadig er i den lettere ende af vægtskalaen.

Vandrestøvler til kolde eller våde ture eller ture med svært terræn og tung oppakning

På de Stille vintervandringer falder valget på vandrestøvler. De har bedst plads til at jeg har tykke sokker på, så jeg kan holde varmen. De holder fødderne tørre uanset nedbør og mudret, våd skovbund.

Vandrestøvlerne er også mit klare førstevalg ved flerdages vandreture i hårdt terræn og med tungere oppakning, for her værdsætter jeg virkelig den støtte, som de kan give anklerne i det ujævne terræn. Den stive, tykke sål kan også komme til sin ret, hvis der er sten og klippestykker som ellers kunne have tendens til at gøre ondt at træde på i sko med tynde såler.

Men vandrestøvlernes ulempe er, at de er tunge og ufleksible.
Hvor mine trailsko vejer 550 gram, så vejer mine vandrestøvler 1.540 gram – altså næsten 3 gange så meget!
Jeg kan heller ikke rulle henover foden, fordi at sålen er meget stivere.
Det kan mærkes. Jeg er træt i læggene på en helt anden måde efter en tur i vandrestøvler. Det handler selvfølgelig også om træning. Det er sjældent jeg går i vandrestøvler længere, da jeg virkelig værdsætter den lette vægt i de andre typer vandresko.

Valg af model

Når jeg først har valgt hvilken type af fodtøj, jeg vil købe, så er der selvfølgelig forskel i modellerne indenfor denne kategori. Her er nogle af de ting, man skal overveje.

Skal passe til din fod

I forskellige friluftsfora på nettet oplever jeg, at folk vil købe sko på nettet ud fra andres anbefalinger.

Jeg vil til enhver tid råde til, at man prøver skoen på i butikken!!

Nogle har smalle fødder, andre brede. Nogle har høj svang, andre er platfodet. Nogle har en knyst.

Derfor kan man ikke vide, hvilken model der passer en selv bedst.

Besøg gerne flere butikker en dag du har god tid, for de har forskellige mærker og måske er det ikke den første butik du besøger, der har den bedste model til dine fødder.

Snørebånd

Jeg foretrækker sko og støvler med snørebånd frem for kvikspænd – også kaldet Quicklace. Snørebånd giver langt flere muligheder for at tilpasse snøringen.
Måske er der kommet en vabel, og så vil du gerne snøre løst ved forfoden, men stramt ved anklen, fx.
Måske har du ondt et sted på oversiden af foden, og med snørebånd kan du springe et par huller over for at aflaste dette sted – en mulighed du ikke har med kviksnøring.

På mit kursus i vandring viser jeg deltagerne de mange fleksible måder at binde sine støvler på. Det kan virke banalt, men er faktisk en øjenåbner for mange.

Fleksibel eller stiv sål

Jeg foretrækker en fleksibel sål, mens andre er tilhængere af en stiv sål. Prøv at vride og vrikke skoen for at få en fornemmelse af fleksibiliteten ift. dine ønsker og behov.

Holdbarhed/bæredygtighed

Flere og flere producenter af friluftsudstyr tænker i bæredygtighed. Spørg sælgeren om producenten fx:

  • reparerer skoene
  • om støvlerne kan såles om
  • om producenten arbejder mod en mere bæredygtig produktion
  • hvordan er erfaringerne med støvlens holdbarhed, mm.

Min erfaring er, at lædersko/støvler holder længere end dem af syntestiske materialer. Jeg tror mine vandrestøvler på billedet længere oppe er omkring 15-20 år gamle. Læderstøvler skal behandles med læderfedt for ikke at tørre ud. Læderstøvler er så typisk lidt tungere end støvler af syntestiske materialer.

God gå- eller vandretur!

Anne

På en dagstur på Røsnæs giver trailsko en følelse af lethed.

Leave a Reply