fbpx

Kullen ligger blot 35 km nord for Helsingborg og er Danmarks mest elskede bjerg – i følge en af turistbrochurerne, jeg fandt på stedet.

Det kan jeg godt forstå. Jeg har selv været der som lille med min mor og bror på dagstur. Som ung klatrede jeg på de mange stejle klippevægge. Da jeg selv fik børn fik jeg arrangeret familietræf på Kullen og har også været på romantisk weekend med min mand. Her i påsken var jeg med mand, børn og hund på en 4 dages tur dertil. Så det egner sig til alle mulige slags ture og er hurtigt at komme til.

Vandreture på Kullen

“Bjerget” Kullen er 8 kilometer langt og byder på gode vandrestier, fantastiske udsigter og massere af højdemeter.

Naturen er meget varieret. Bjerget byder naturligvis på klippekyst, hvor der også er flere grotter, man kan udforske undervejs. Der er smukke skove med gamle, høje træer. Der er større områder med lynghede, enge og småsøer. Kullen er et naturreservat og der yngler mange forskellige fugle. I havet kan man være heldig at spotte marsvin.

Kortet over vandreture på Kullen er fra hjemmesiden www.sydsverige.dk. Klik på kortet for download. 

Som du kan se på kortet, er der flere velmarkerede vandreture på Kullen. Både korte, som er velegnet for familier med små børn og lange, for dem som vil gå en god, lang dagstur. En rundtur fra Arild til fyret på spidsen af Kullen og retur til Arild vil være på 22-25 km alt efter rute.

Vil du gå over flere dage, kan Kullen rundes, når du følger Skåneleden – nærmere betegnet den del der hedder SL5- Öresundsleden.

Vi fandt også inspiration til vandreruter på appén Outdooractive. Vi boede i Arild og fandt denne tur, som tog os gennem byen, langs kysten og hen til det imponerende kunstværk Nimis.

Nimis er et stor labyrint bygget af drivtømmer, brædder og en hulens masse søm.

Nimis er et meget omdiskuteret kunstværk – elsket af nogle og hadet af andre (som også har forsøgt at brænde det ned).

Myndighederne forsøgte i årevis at gå rettens gang for at få det fjernet, så deres begejstring for at det står der endnu, er nok ikke så stor. Derfor findes der heller ikke skilte, der anviser vej og det er ikke markeret på kortet ovenfor.

Bag kunstværket står Lars Vilks. I den digitale verden er Nimis en mikronation kaldet Ladonia, og det har selvstændigt flag, 125 ministerier og over 28.000 borgere.

Inden du besøger stedet, så tjek Ladonias hjemmeside ud. Det giver lige en ekstra dimension til oplevelsen, at du har en ekstra forståelse af, hvilket sted du besøger.

Turen dertil går relativt stejlt ned, så mindre børn, dårligt gående og hunde vil jeg personligt ikke anbefale at tage med.

Kunstværket er …et kunstværk – og ikke en legeplads. Der stikker mange søm ud og det er bygget i 1980´erne, så brædderne kan brække over. Jeg valgte at beskue kunstværket udefra fremfor at gå rundt indeni. Både for min egen sikkerheds skyld og for at tage vare på det

Vi fik også gået en anden tur til Kullens højeste punkt Håkull (188 meter over havets overflade), hvor der var en imponerende udsigt over hele området.

Jeg løb også fra Arild til Skäret, hvor der ligger en meget velrenommeret kage-café. Den var desværre ikke åbnet i starten af påsken. Æv altså.

Bo på Kullen

Jeg har boet på forskellige vis på Kullen. Her i påsken boede vi i et Airbnb- sommerhus i Arild, som er en virkelig charmerende by lige på grænsen til Kullens naturreservat. Besøger du byen, så læg mærke til de mange sjove og smukke vejrhaner på husene i havneområdet!

Jeg har også boet i luksuøse omgivelser på et af de traditionsrige badehoteller i den lige så charmerende badeby Mölle.

Tidligere har jeg også benyttet et af de shelterpladser, der er inde i naturreservatet. De er meget velholdte og har både grillplads og toilet. Nogle steder er det ét shelter, andre steder 3 på samme plads. Du kan downloade appén Vindskyddskartan for at finde sheltere i Sverige.

På kortet ovenfor er der også markeret teltpladser. Måske betyder det, at der er mulighed for friteltning på nogle områder? Jeg er lidt usikker.

 

Jeg ønsker dig rigtig god tur, hvis du er blevet inspireret til at tage afsted. 

Med venlig hilsen

Anne