fbpx

Hvad hvis vejen frem måske er vejen hjem

I søndags afleverede jeg min datter på efterskole, og naturligvis skulle alle nye elever, deres forældre og lærerne synge sammen.

“Hvad hvis vejen frem måske er vejen hjem”

Den linje i sangen Nye Verden af Troels Mynster naglede pointen i det blogindlæg om vandring, som jeg gået og summet over et stykke tid.

For igen og igen læser jeg om og erfarer på egen krop, hvordan det at vandre frem af veje og stier, bliver en vej til at vende hjem til sig selv.

“Det bedste jeg har gjort for mig selv længe”

Det er blevet populært som aldrig før at tage på længere vandreture. Og du har sikkert mødt nogle i din omgangskreds eller på dit arbejde, som efter en tur på Caminoen, Hærvejen eller Gendarmstien proklamerer: “Det er bare det bedste, jeg har gjort for mig selv længe.”  Nogle går så vidt som til at sige, at en vandretur har ændret deres liv, fordi de nu har fået nye indsigter, livssyn og/eller værdier.

Men hvordan kan det være, at en vandretur medvirker til at folk vælger nye veje for deres liv?

Noget af årsagen kan være, at de simpelthen tænker bedre, fordi de har stillet ind på nye frekvenser i hjernen.

Hjernebølgernes betydning for vores evner og handlinger 

En stress-behandler skrev engang: “De stressramte smiler hele vejen ud over kanten“. Den ramte mig, for jeg opdagede ikke selv, at jeg var helt på afveje og jeg endte ud i langvarig stress. Og jeg er jo langt fra den eneste – desværre.

Og jeg spurgte mig selv:

Hvordan kunne jeg være så ubevidst omkring, hvordan jeg reelt havde det?
Hvorfor handlede jeg ikke mere hensigtsmæssigt på, at min hverdag føltes uoverskueligt?

En psykolog tog heldigvis brodden af mine selvbebrejdelser: “Anne, når du er så stressramt, som du har er, så er din tænkende hjerne for længst stået af. Den kører på en frekvens, hvor den udelukkende forsøger at sikre, at du overlever“.

Frekvens – hvad for noget? ”

Jeg blev herefter klogere på, at mange af vores handlinger styres af, hvilken frekvens vores hjernebølger er på. Der er fem hjernebølge-frekvenser, og hver frekvens har deres styrke, som det kan aflæses i nedenstående tabel.

Tabel over hjernebølger

Beta-bølger giver ikke lykke i længden

Mange af os har en hverdag, hvor vi meget af tiden er på Beta1-frekvensen, hvilket er super godt til at få fixet en hel masse ting. Vi planlægger dagen, får klaret opgaverne, ser flere vigtige opgaver, der lige skal klares, førend vi kan bruge tid på at puste ud.

Min indre Frøken Dygtig bliver meget, meget tilfredsstillet af, at have krydset 47 ting af på listen, og tilskynder mig at drikke mere kaffe, så jeg kan holde koncentrationen lidt længere.

Men det er ikke nødvendigvis særligt hensigtsmæssigt.

Jeg bliver ikke glad og lykkelig af et liv i konstant beta-aktivitet. Slet ikke hvis jeg bevæger mig videre op i Beta2 i længere perioder, fx fordi jeg dropper pauserne. Det bliver et liv levet oppe i mit hoved. Eller i overlevelses-mode.

Det bliver et nej-tak herfra.

Der skal være balance mellem at få noget for hånden og være kreativ, afslappet og sansende. Følelsen af glæde og lykke får da plads, og jeg kan samtidig mærke mig selv og opdage, hvis jeg igen er på afveje.

Det er dog en daglig dialog, jeg har med Frøken Dygtig, for hun vil så gerne tage teten på mit liv. Fx har jeg under skrivet af dette nyhedsbrev fuldstændig ignoreret min rumlende mave og først spist frokost kl. 14.

Så for mig kræver det kontinuerligt fokus at få prioriteret pauser og aktiviteter, hvor hjernen arbejder på alfa eller theta-frekvenser.

Citat af Søren Kierkegaard om at gå

Gå med på (alfa)bølgen

“Jeg har gået mig mine bedste tanker til”, skrev Søren Kierkegaard tilbage i 1800-tallet. Og det understøttes af forskningen, der viser, at når du vandrer i naturen vil både bevægelsen, roen og naturen få dine hjernebølger ned i alfa-frekvens.

Det er på denne frekvens, at du får kontakt med dine følelser, intuition og krop, samtidig med at du åbner op for kreativitet og nye indsigter.

Det er noget af årsagen til, at netop vandreture kan give aha-oplevelser og en stor glæde og tilfredsstillelse.

Forskning viser, at selv korte gåture kan gøre en forskel, men naturligvis vil en længere vandretur over flere dage virkelig kunne få sindet ned i frekvens og dermed bane vejen for indsigter, ideer og bedre beslutninger.

Jeg håber, at denne viden motiverer dig endnu mere til at få snøret skoene og kommer ud på på stierne – og hjem til dig selv 🙂

Anne Holt vandrer på Lagunestien

Kilder:
Artikel om hjernebølger under gang: https://videnskab.dk/krop-sundhed/ga-en-tur-og-bliv-klog;
Artikel om at natur giver mennesker lykkefølelser: http://sro.sussex.ac.uk/id/eprint/49414/
Bogen: Hjernestærk – sådan styrker du din hjerne med motion og træning af Anders Hansen
Bogen: Ind i skoven – skovbadets kunst og videnskab af Qing Li.

Leave a Reply