fbpx

Genial app til vandreture

Der findes en hel del kort-apps på markedet, som er gode til bil- og by-navigering, men som ikke egner sig særlig godt til vandring, da de kun i begrænset omfang viser stier i naturen.

Hjemmesiden og app´en Viewranger er derimod udviklet til netop navigering i forbindelse med friluftsliv. Den viser således stier, cykelstier, shelters, højdekurver, mm. Og den er langt hen af vejen gratis.

 

Det bruger jeg app´en til

I forbindelse med mine ture i Klintetours, så kan jeg hjemmefra sidde på Viewrangers hjemmeside og plotte en forventet ”route” ind. Så får jeg et estimat af turens længde. At plotte en rute er en mulighed, som mange andre kort –apps ikke giver mulighed for.

Når jeg så går gennemgangstur, så kan jeg bede app´en om at registrere den faktiske rute, så jeg får en mere præcis måling af turen. Hvis jeg tager billeder undervejs, kan jeg ligge dem ind i rutebeskrivelsen, ligesom det er muligt at plotte ind, hvor der er fx parkering, vandposter, toiletter, mindesmærker, rastepladser, osv., som jeg finder vigtigt at få registreret.

 

Hvis jeg skal helt nye steder hen, så kan jeg både se, de veletablerede ruter, da kommuner og naturstyrelser har lagt fx Sjællandsleden, Hærvejen og Söderåsen ind. Men jeg kan også finde mindre kendte ruter, da alle brugere kan vælge at offentliggøre deres ture. Det benyttede jeg mig fx af, da jeg planlagde min tur til Knudshoved Odde for en uges tid siden. Jeg var i tvivl om, hvor lang ruten var, og fandt så en anden brugers turbeskrivelse, som gav mig svaret.

 

Anne på Knudshoved Odde
Knudshoved Odde

Forrige år da vi skulle til Norge, besluttede vi at tage en overnatning på vejen et sted. Men hvor ville der være flot natur og måske et shelter? Det kredsede vi os ind på ved hjælp af Viewranger. Naturen var da også smuk, og der var et shelter – det viste sig så, at det lå inden i et form for friluftsmuseum for norske sæterhytter og shelteret var en tipi, der blev brugt i forbindelse med undervisning. Det var jo mildt sagt en overraskelse, men eftersom vi aldrig efterlader spor, så vi overnattede alligevel. Men vi valgte dog at liste tidligt af næste morgen… 🙂

 

Kortudsnit fra Drammen i Norge med "shelter"... og sæterhytter
Kortudsnit fra Drammen i Norge med “shelter”… og sæterhytter 

For det meste har jeg dog fysiske kort med på tur. Jeg er lidt en kort-oholiker. Elsker at sidde længe og kigge på kort, lægge ruter, drømme mig væk. Og så synes jeg, at jeg har et bedre overblik på et fysisk kort – både i sofaen og ude i naturen.
Men selv jeg kan godt fare vild. Og så er det rart at have app´en i baghånden, for den kan da vise mig, hvor jeg er.

 

Ulemper

Selvom jeg synes, at app´en er genial, så er der selvfølgelig også ulemper ved den.
Den kan jo selvsagt kun vise mig, hvor jeg er, så længe der er mobildækning og strøm.

 

  • Mobildækningen er forholdsvis god i Danmark, men jeg vil ikke umiddelbart regne med det i fjeldene i Norge eller i Alperne.
    Du kan godt downloade kort og ruter på forhånd, så de ligger på din telefon, men du vil da mangle muligheden for at få at vide, hvor du befinder dig.
  • Min oplevelser er, at app´en sluger meget strøm, når den er tændt. Jeg kan ikke bruge den i mere end et par timer på tur, førend min mobil er død.
  • En tredje ulempe er, at når man vandrer ved hjælp af en app, så reducerer det muligheden for at være HELT offline. Derved lægger man ikke hverdagen helt så meget bag sig, og får den timeout, som mange af os virkelig har brug for i naturen.

 

Kom igang med Viewranger

 

Der er allerede flere guides til, hvordan du i praksis installerer og bruger app´en, så det vil jeg ikke beskrive.

 

 

Klik her og kom til Viewrangers Youtube-kanal med tutorials

Klik her og læs en dansk beskrivelse med skærmbilleder

Klik her og kom til Viewrangers hjemmeside

 

På Klintetours ‘Kursus i vandring’ afprøver vi Viewranger sammen.

Leave a Reply